Taal leren in een virtuele wereld

Vorig week sprak ik Helmer Strik, onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en mede-oprichter van NovoLanguage. Helmer onderzoekt de mogelijkheid om Virtual Reality [VR] toe te passen om een nieuwe taal te leren. Een erg interessante ontwikkeling in ons vakgebied! Daarom ben ik benieuwd naar de toepassing en toekomst van Virtual Reality bij het leren van een nieuwe taal.

Virtual Reality en taal leren, hoe gaat dit samen?

Volgens Helmer zijn er tenminste drie mogelijkheden om Virtual Reality te gebruiken bij het leren van een nieuwe taal.  De eerste mogelijkheid is het creëren van een virtual character. Een virtual character is, simpel gezegd, een geprojecteerd poppetje waarmee geconverseerd kan worden in de taal die je wilt leren.  Deze vorm van virtual reality is ontstaan omdat cursisten het onnatuurlijk vonden om tegen een scherm van een computer te praten.

Een tweede mogelijkheid is om een realistische maar virtuele omgeving te creëren die je binnenstapt door het opzetten van een VR headset. Je stapt dan als het ware een virtuele omgeving binnen waarin je beelden ziet van bijvoorbeeld het centrum van Londen of Parijs. Je waant je echt in die stad waar je met de virtual characters in conversatie kan om de weg te vinden naar het theater of de dichtstbijzijnde apotheker. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een operatiekamer als virtuele omgeving waar vakjargon voor een chirurg in een andere taal geleerd kan worden.

En als laatste optie is er een virtueel klaslokaal 2.0. Het idee is dat de cursist een VR headset opzet, en hier mee in een virtueel klaslokaal komt. Het lijkt hierdoor alsof hij daadwerkelijk in het klaslokaal zit, samen met de docent en zijn mede-cursisten die ook in VR aanwezig zijn. Zo hoef je niet meer fysiek in dezelfde ruimte aanwezig te zijn, maar ervaar je wel dit gevoel.  

Is Virtual Reality de toekomst?

Helmer geeft aan dat Virtual Reality geschikt is om toe te passen voor het leren van talen, en dat het met name toegevoegde waarde heeft voor het oefenen van spreek- en luistervaardigheden. De technologie is bovendien al beschikbaar en het wordt steeds betaalbaarder. Het is tegenwoordig al mogelijk om voor een paar euro een kartonnen houder te kopen waar je je smartphone in kan plaatsen. Met zo’n goedkoop brilletje kun je nog steeds hetzelfde doel bereiken, als met een VR headset.

Omdat Virtual Reality zich voornamelijk concentreert op het verbeteren van spreek- en luistervaardigheden ziet Helmer het nog niet voor zich dat Virtual Reality in een hele taaltraining kan voorzien. Wel ziet hij binnen nu en vijf jaar mogelijkheden om voor bepaalde branches om vakjargon door middel van een virtuele omgeving vaardig te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hotelmedewerkers die de klanten te woord moeten staan. 

Graag wil ik Helmer Strik nogmaals bedanken voor het interessante gesprek.  Leuk om de ontwikkelingen binnen het taalgebied op de voet te volgen. Wij zijn heel benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen. Wie weet verbeteren onze cursisten hun taalkennis binnenkort in een virtuele wereld!

Reageren

< Terug naar overzicht