Docent aan het woord

Lesgeven met het online klaslokaalCursito online klaslokaal

Wij vroegen onze docente Philine naar haar ervaringen met het lesgeven in ons online klaslokaal. Philine geeft online cursussen zakelijk Engels en Frans en vertelt over de verschillen tussen een online en een offline cursus. Lees hieronder het interview.


Philine, hoe ervaar jij lesgeven met het online klaslokaal in vergelijking met een traditioneel klaslokaal?
"Het is even wennen, maar dat geldt zowel voor de docent als voor de cursist. Uiteindelijk is het gewoon praktisch. Het online klaslokaal biedt exact dezelfde faciliteiten als een klaslokaal: face-to-face-contact met elke cursist, een whiteboard, de mogelijkheid om je hand op te steken en je scherm te delen. Voor de meer verlegen cursist kun je zelfs per chat een vraag stellen, niemand die het ziet. "
 

Wat is volgens jou het verschil tussen online lesgeven en lesgeven in een traditioneel klaslokaal?
"Een enorme winst in reistijd voor zowel de docent als de cursist! Voor de docent vraagt het lesgeven een andere voorbereiding. Je kunt geen lesmateriaal uitdelen of even snel een kopietje maken, maar de cursist ontvangt alles digitaal. De lessen zijn ook intensiever, er is meer focus. Een win-win voor beide partijen."
 

Welke verschillen ervaren de cursisten tussen het online lesgeven en het lesgeven in een traditioneel klaslokaal volgens jou?
"In het online klaslokaal kun je een klas niet samen iets laten voorbereiden. Daar staat tegenover dat de interactie direct met de docent is, wat meer mogelijkheden biedt om direct te corrigeren of aanwijzingen te geven. De camera liegt niet. In een klaslokaal kunnen cursisten wegkijken, sta je verder van ze af. Met de afzonderlijke gezichten duidelijk in beeld, kun je beter aflezen of iedereen bij de les is en de stof begrijpt. "
 

Denk je dat cursisten op een andere manier leren in het online klaslokaal als je het vergelijkt met een traditioneel klaslokaal?
"De betrokkenheid bij de online les is groter, de concentratie beter omdat je steeds via de camera direct contact hebt met de docent. Afleiding of onbegrip is onmiddellijk zichtbaar en kan worden hersteld."
 

Denk je dat cursisten hetzelfde resultaat behalen met een online cursus als in een traditionele cursus in een klaslokaal?
"Ik zie niet in waarom het resultaat niet minstens zo goed zou zijn als met een cursus in een echt klaslokaal."
 

Merk je verschil in de manier waarop je de cursisten leert kennen in het online klaslokaal?
"Nee. Misschien is het contact zelfs wel beter omdat je de cursisten individueel ziet en goed aan hun reactie kunt aflezen of de stof begrepen is."
 

Wat vind jij de toegevoegde waarde van het werken met het online klaslokaal?
"Praktisch, modern, van deze tijd, effectief. Tijdwinst omdat er geen reistijd is. Voor bedrijven die internationaal opereren, werknemers uit binnen- en buitenland hebben of vanuit verschillende locaties werken is dit ideaal.”
 

Zou je les volgen in het online klaslokaal aanbevelen?
"Zonder twijfel!"


Over de docent

Philine Veldhuysen - Cursito

Philine is onze ervaren docente zakelijk Engels en Frans. Zij verzorgt taalcursussen via het online klaslokaal. Philine heeft een achtergrond in diverse sectoren en benut deze kennis om een cursus op maat te maken.


Reageren?

Wil jij reageren op het interview? Laat dan hieronder een reactie achter.

Dit artikel is geschreven door Eline Stijnen op 28-09-2016

Reageren

< Terug naar overzicht